Vraag jij het je wel eens af? Wat je nou moet regelen voor je pensioen? Misschien niet de eerste jaren, als nog bijvoorbeeld naast je eigen bedrijf nog in loondienst werkt of een aantal jaar in loondienst hebt gewerkt. Dan maakt het allemaal nog niet zo’n verschil.
Ik ben inmiddels 8 jaar ondernemer, dus als ik niks ga regelen, kan het zo maar zijn dat ik straks een enorm pensioengat heb. Oeps, daar heb ik weinig zin in… Ik besloot mijn boekhouder te vragen en zelf ook op onderzoek uit te gaan. Ik volgde o.a. een webinar van de A.S.R. bank. Maar ik moet zeggen dat ik het altijd knap ingewikkeld vind. Er worden ook allemaal woorden gebruikt die ik niet kende. Ik ga door de bomen het bos zoeken. Daar zal ik jullie even in mee nemen.

AOW als basis

Vanaf 67 jaar (zoals het nu lijkt) heb je recht op een aow uitkering. Dit is een basisinkomen die iedereen krijgt vanuit de overheid. Indien je samen met iemand bent is dat €990,- per maand, als je alleen bent is dat €1450,- per maand. Dit klinkt leuk, maar het is natuurlijk niet genoeg als je ook nog wat leuke reisjes wilt maken in je pensioen. 

Boekhoudster als adviseur

Toen ik mijn boekhoudster vroeg wat ik het beste kon doen, gaf zij aan dat het pensioen van mijn partner, onze aow en ons (tegen die tijd) afbetaalde huis waarschijnlijk wel voldoende zou zijn. Helemaal als we dan ook nog eens kleiner zouden gaan wonen. Best geruststellend. Maar het voelt wel gek als ik niks regel verder…

Pensioenbeleggen en persioensparen

Er zijn verschillende mogelijkheden als je denkt aan geld opzij leggen. Zo kan je via de bank jouw pensioengeld beleggen. Hierin heb je vaak keuzes in hoeverre je risico loopt. Bij meer risico kan je vaak ook sneller verdienen, maar biedt natuurlijk geen garanties. 
Daarnaast heeft een bank vaak ook mogelijkheden om periodiek een bedrag opzij te leggen op een speciale pensioenrekening door middel van lijfrente. Dit wordt dan naast je aow uitbetaald. Je kan een bepaald percentage van jouw inkomen (momenteel zo’n 30%) belastingvrij inleggen, dit wordt de jaarruimte genoemd. 

Investeren in vastgoed

Afhankelijk van hoeveel geld je ‘over’ hebt, kan investeren in vastgoed ook erg interessant zijn. Dat kan natuurlijk ook een stacaravan zijn, hoeft niet per sé een villa op Ibiza te zijn 😉
De kans dat vastgoed in waarde stijgt, is erg waarschijnlijk. Natuurlijk heb je ook wel onderhoud en kosten als je eenmaal een huis bezit, houd hier rekening mee. 

Inkomsten als je met pensioen bent

Zoals je weet betaal je over je inkomen (wat je je dus privé uitbetaalt) inkomstenbelasting. Als je dat nu minder doet en dus geld opspaart, hoef je er nu geen belasting over te betalen. Als je met pensioen bent en niet meer verdient en je laat het uitbetalen, kom je wellicht in een lagere box en betaal je dus minder belasting. 

Hierboven in een notendop wat mogelijkheden die je nu al kan regelen voor je pensioen. Hopelijk heb je er wat aan en kan je voor jezelf bekijken wat bij jou het beste past. Uiteraard kan je me er niet op vastpinnen en bied ik geen garanties met bovenstaande. Dus ga vooral nog even verder met zelf onderzoeken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *