Tip 1: Lees je in. 

Zorg dat je weet wat een eigen bedrijf starten inhoudt. Zelf ben ik destijds zowel naar een workshop van de Belastingdienst als de Kamer van Koophandel geweest. Om mijn economielessen van de middelbare school wat op te frissen zeg maar… Toendertijd vond ik het allemaal niet zo interessant, maar nu met een eigen bedrijf ‘moet’ ik wel! Inmiddels hebben ze natuurlijk hele efficiënte webinars over dit soort onderwerpen. Ook ikwordzzper.nl heeft veel info over het starten van een eigen bedrijf. Een ondernemersplan omvat zeker ook veel goede aspecten bij het starten van een eigen bedrijf. Ik hoor er tegenwoordig niemand meer over, maar ik heb dat wel braaf gedaan toentertijd.

Tip 2: Praat erover

Om jouw plannen meer vorm te laten krijgen, is het fijn om er over te praten. De weg naar Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Iedereen heeft een andere visie, andere kennis en stelt jou andere vragen. Zo wordt jouw plan steeds concreter en kan je jouw plan steeds een beetje aanscherpen. Ook zal je merken dat er in jouw kennissenkring ook ondernemers zijn. Op feestjes, buurtbbq’s of verjaardagen kan je zo gemakkelijker in contact komen. Of je zoekt het op buiten je huidige netwerk en bezoekt een Netwerkevent in de buurt. 

Tip 3: Maak reclame

En nee, dat hoeft niet meteen een dure advertentie te zijn. Bekijk waar jouw dienst of product behoefte aan heeft. En waar jij behoefte aan hebt. Je hoeft niet hetzelfde te doen als een ander. Zoek wat er bij jou en jouw dienst/product past. Zichtbaar worden kan je ook zijn door iedereen om je heen te vertellen wat je aanbiedt. Misschien is dat wel voldoende. Of via Google Ads een advertentie van €5,- per maand aan te zetten. Of 3x per dag op Insta actief zijn, gratis. Of tiktokfilmpjes maken. Of flyers ophangen op plekken waar jouw klant komt. (Tip van Flip: druk flyers zowel aan de voorzijde als de achterzijde). 

Tip 4: Lift as you grow

Uiteraard weet je nog niet ALLES als je start met een eigen bedrijf. Laat dit dan ook geen drempel zijn voor je. Jij hebt een dienst en/of product die een bepaalde waarde heeft. Schat dit ook op waarde, zorg dat je niet te goedkoop bent. Voor jezelf een plan maken voor het komende jaar waarin je nog wilt groeien maakt het vaak ook wat concreter. Welke cursussen je nog wilt volgen, maar ook bijvoorbeeld wat jouw doel of verwachting is qua omzet. Wat heb jij nodig om jouw bedrijf tot een succes te maken?

Tip 5: Geniet!

Vier elke mijlpaal, elk succes en zorg dat je elke dag geniet van je werk. Want dat is waarschijnlijk de hoofdreden geweest dat je dit bent gaan doen, toch? Tuurlijk zijn er ook wel eens dingen die je ‘moet’. Maar dat had je in loondienst ook. Waarschijnlijk een stuk meer. Zie het ondernemen als een soort speeltuin en jij mag er elke dag in spelen. Je hebt een stuk meer vrijheid dan in loondienst. Als jij in jouw product/dienst gelooft, zal die vrijheid er ook financieel steeds meer komen. Blijf in jezelf geloven, ook als het even tegenzit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *